Østfold University College, Halden Campus

When the building at Østfold University College’s Halden Campus, at Remmen, was expanded and updated in 2005, the building’s atria were transformed into gallery spaces. As well as providing access to daylight and fresh air, the atria are now home to a unique artistic landscape.


Show on map
Lukk kartet
Finn veien

Finn veien til Øst­fold Uni­ver­si­ty Col­le­ge, Hal­den Cam­pus

eller
Finn stedet der du er nå
Velg transporttype:
Avbryt
  • Dogscape, av Petter Hepsø, Photographer: Werner Zellien
  • Høgskolen i Østfold, avdeling Halden, av Ramstad + Bryn Arkitektur AS.
  • Et annet sted, av Sigbjørn Dyrøy.
  • Forgotten Landscape, av Marit Justine Haugen, Dan Zohar.
  • Dogscape, av Petter Hepsø.
  • Det store blå bortenfor, av Fredrik Raddum.
  • Stedfortrederen, av Anders Roås Stueland.
  • Lysgulv, av Irene Johnsen.
  • Stedfortrederen, av Anders Roås Stueland.
  • Dogscape, av Petter Hepsø.
  • Lysgulv, av Irene Johnsen.
Click to zoom

About the project

About the project

Today the college building has a floor area of 20,000 square metres, and accommodates 5,500 students and 500 members of staff. The college offers courses in social sciences, languages, computer science, automation, teacher training, and practical and aesthetic subjects. A striking feature of the old building was its open atria. The new extension also includes similar spaces, which have the advantage of bringing fresh air and daylight into the main body of the building. The art committee saw the atria as isolated spaces analogous to the “white cube” of an art gallery, providing opportunities for individual artists to create works within the constraints of each space. Accordingly, the call-out to artists put particular emphasis on the opportunity to create works for the atria. The art committee also formulated a fundamental concept for the call-out: Looking inwards and outwards in the landscape. Over 200 proposals were submitted, from both Norwegian and foreign artists, and seven were realized.

The artist Fredrik Raddum (NO) filled one of the larger atria with a grassy hillock topped with a stylized sculpture of an apple tree. Beneath the tree a naturalistic bench supports a sky-blue cushion that continues the plastic-toy aesthetic. Raddum’s work is both playful and poetic, qualities emphasized by the title Det store blå bortenfor [The wide blue yonder].

Dogscape by Petter Hepsø (NO) consists of an oversized cast-aluminium dog’s head, which peers dolefully out from the cement side wall of one of the atria. The head is mounted on a painted white circle that blends into the grey of the wall. The circle may seem reminiscent of a halo – the ring of light used to symbolize that a person or being is holy. The work may encourage the onlooker to engage in a moment of reflection, or simply act as an eye-catching diversion on the way from one lecture to another.

For his contribution, the artist Sigbjørn Dyrøy (NO) created an absurdist situation in another atrium by completely filling the space with a reproduction of a section of highway. The “road” is bordered by grass verges and is overlooked by a street lamppost. Et annet sted [Another place] certainly provokes associations with other places, perhaps even with a parallel universe – and perhaps also with a way out of here.

Taking the kind of digital palette offered by a computer as her starting point, Irene Johnsen (NO) created Lysgulv [Floor of light] in the small atrium next to the library. The appearance of the floor is closely associated with the tradition of monochromatic painting, but with the twist that the “painting” in this case consists of waves of light transmitted through the glass surface that makes up the floor, continuously changing the appearance of the space.

In two adjacent atria, Marit Justine Haugen (NO) and Dan Zohar (IL) contributed landscape photographs that were transferred onto large, transparent panels. Their Forgotten landscape depicts the landscape that one would be able to see if the building were absent, enabling the onlooker to see what is invisible from inside the building.

Anders Roås Stueland’s (NO) conceptual work Stedfortrederen [The substitute] also occupies two atria. Stueland collected two stones, one from the peak of Mount Galdhøpiggen and one from the peak of Mount Snøhetta. He cast the stones in bronze and then painted the casts so that they looked exactly like the originals. The casts were then placed at the original sites on the respective mountains, while each original is now mounted on a tall plinth in one of the atria. Texts on the windows of the atria describe the project, giving the onlooker a deeper understanding of this apparently simple work.

 Jone Kvie’s (NO) bronze-coloured sculpture Orakel 3 [Oracle 3] was removed from the college after complaints that it provoked unfortunate associations among some staff and students. The sculpture was painted a different colour and has now been installed outside the central police holding cells in Oslo.

Facts

Facts

Address

Bra Veien 4, Halden

Date completed

29.09.2009

Art consultant/Art Committee

Tina Jonsbu
Gunnar H. Gundersen

Architect

Ramstad arkitekter AS

Building owner/developer

Statsbygg

Project manager

Dag Wiersholm
Mette Kvandal

Duration

Permanent

Accessibility

Accessible by the public

Program

Art scheme for new government-owned buildings

Kunstverk

Kunstverk

Share this project